Miért érdemes (kell) az érzelmeinket kiművelni?

Mivel a LÉLEK-SZER-TÁR oldal az érzelmekről szól, így az érzelmeken keresztül mutatom meg a lehetséges emberi reakciókat, majd ezek után természetesen a választ is leírom a fenti kérdésre.

Visszautalok ismét a sablonokra. Ebben az esetben mi a behatás? Az a mondatom, hogy miért érdemes (kell) kiművelni az érzelmeket?

Mi történik tehát? Behatás éri a személyt. Érzékeli azt, nyilván a fülén keresztül. Elindul a gondolat-folyam és kiválasztja az illető a jól bevált sablonokból a szerinte oda illő reakcióját.

Hogyan reagál egy

  • (Kétségbeesett, reménytelen, fásult) Hagyjál már békén,  miért kellene nekem bármit is csinálni?
  • (Szorongó, félelmekkel teli) Már megint mit akarnak tőlem, biztos megint valami átverés?
  • (Haragos, gyűlölködő), agresszív) Menj a tudod hová……………..Foglalkozz a jó ……..!
  • (Büszke) Na, aztán Te ne akard megmondani nekem, hogy mit csináljak!
  • (Derűlátó) Huh, de örülök, talán megint valami jó dolgot tudok ebből tanulni!
  • (Elfogadó, megbocsátó) Köszönöm, hogy lehetőséget adtál nekem, hogy fejlődjek.

Nyilván egyértelmű, hogy az első négy emberi reakció sehová sem vezet, leginkább nem a fejlődéshez, vagy a személyiségünk formálásához.  Ennek következtében az életben sem nagyon jut előre, sem az emberi kapcsolataiban, sem a munkájában, de igazán egyetlen életterületén sem.

Ezért érdemes (kell) tehát az érzelmeket kiművelni. Saját magunk számára is kellemes, elviselhető, kiegyensúlyozott helyzetet teremteni önmagunkban is.  (Valaki önmagát sem bírja elviselni. ) Ettől jobban érezzük magunkat, szeretni fogjuk magunkat, majd ezek alapján másokat is. Szerethetőek leszünk. Tehát elindul a belülről kifelé való átalakulás. Hidd el mindenki észre fogja venni!

Egyébként vannak vesztes és nyertes stratégiák. Ezekkel nap, mint nap együtt élünk, s ezek okozzák az agresszióval teli vagy akár erőszakmentes kommunikációinkat. Erre egy másik alkalommal kitérünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük