KIÉGTEM

Kiégtem, mondta egy kliensem a napokban.

Mit érzel?

Ürességet.

Az üresség állapota egy idilli állapot bizonyos szempontból.

Igen, tudom, de ez nem olyan. Ez a másik oldal, amikor nagyon lent vagy.

Milyen ez az állapot?

Kedvetlen vagyok, semmi sem érdekel. Érdektelen vagyok és nincs életerőm. Semmi nem hoz lázba, csak vonszolom magamat. Úgy érzem, hogy mindent elveszítettem. Nincs motivációm sem belül, sem kívül. Sötétség és mélység, úgy érzem ebben vagyok benne. Nagyon nehéz kijönni belőle, talán nem is tudok, legalább is ez az érzésem. Olyan mindennek vége állapot.

A kiégés, az ún. born-out sokakban előforduló érzés, szinten mindenki megtapasztalja egyszer valamelyik életterületén.  Legtöbben a munkával kapcsolatban kerülnek ebbe az állapotba. Azonban előfordulhat a párkapcsolatban is. Az életünknek vannak életszakaszai, amelyek fontos tanításokkal érnek el bennünket. Ilyenkor az emelőhatások lendítenek túl, amennyiben ezeket nem alkalmazzuk, akkor krízis, vagy válsághelyzet alakul ki. Ezen kívül a váratlan krízishelyzetek, a korral együttjáró archetipikus élethelyzetek, a félelem állandó jelenléte minden döntésben, okozhat folyamatos elcsúszásokat, kisiklásokat.

Amikor nem a saját belső hangunkkal összhangban élünk, nem tudunk kiteljesedni, ebben a helyzetben is eluralkodhat egy kiégés érzése. Tudjuk, hogy valami nincs rendben, nem ott vagyunk, ahol lennünk kell, nem azt tesszük, amit tennünk kellene. Izgatottá, idegessé, feszültté és bizonytalanná válunk. Amikor valakinek a tanácsára, valaki helyett, vagy sorsáthallás van az életünkben (ezt a családállítással kapcsolatos fogalmat sokan ismerjük) ekkor is elfordulhat a born-out érzés.

Megjelenhet akkor is, ha olyan helyzetben rekedtünk benne, amelyről már régen tudjuk, hogy nem jó nekünk. Mégsem merünk változtatni, mert a változtatástól való félelem, a torokszorító szorongás a jövőtől, vagy a bizonyos helyzeteknek való megfelelés megtorpanásra ítél és gúzsba köt.

A menekülés a boldogtalanstabilizátorok alkalmazásához (TV, drog, ciki, evés, internetes játék, vásárlás, szex stb.) nem hoz megoldást, mert ezekkel csak elódázzuk, vagy elsüllyesztjük egy időre a tudattalanba.

A szemléletváltás, az emelőhatások, a továbblépés, feldolgozás, elfogadás és más módszerek segítenek eljutni az út végén lévő fény megpillantásáig és azon túl.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük